ΠΟΝΤΟΣ Προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά

 • Duration: 8 Ήμερες
 • Location: ΠΟΝΤΟΣ Προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά
 • Price:

 

Ημερα 1η

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

Αναχώρηση 06.00 από το γραφείο μας. Διέλευση από Εγνατία Οδό, στάση στη Μουσθένη για καφέ..Σύνορα Κήπων, έλεγχος διαβατηρίων, σύντομη επίσκεψη στο κατάστημα αφορολόγητων ειδών και στη συνέχεια μέσω Μαλγάρων, Ραιδεστού φθάνουμε νωρίς το απόγευμα στην Κων/πολη. Πρώτη γνωριμία με τις ομορφιές της Πόλης, προαιρετική κρουαζιέρα στα χιλιοτραγουδισμένα στενά του Βοσπόρου. Μετάβαση στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση, ξεκούραση και το βράδυ μπορούμε να γευτούμε την πολίτικη κουζίνα σε μία από τις τόσες ταβέρνες της Πόλης. Διανυκτέρευση.

 

Ημερα 2η

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΣΑΜΣΟΥΝΤΑ

Πρωινό και αναχώρηση μέσω κρεμαστής γέφυρας του Βοσπόρου, διασχίζουμε τη Νικομήδεια και φθάνουμε στο καταπράσινο Μπολού (αρχαίο Βιθύνιο ) και Μερζιφούντα, τη γενέτειρα της Αγ. Βαρβάρας, ο ναός της οποίας σώζεται μέχρι σήμερα ημικατε – στραμμένος. Αργά το βράδυ άφιξη στη Σαμσούντα ( την αρχ. Αμισό ) Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

Ημερα 3η

ΣΑΜΣΟΥΝΤΑ – ΦΑΤΣΑ –ΟΡΝΤΟΥ – ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ- ΜΑΤΣΟΥΚΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ

Πρωινό και αναχώρηση για να περιηγηθούμε στην ελληνική συνοικία της Σαμψούντας, όπου έχει 4 παλιά ελληνικά σχολεία, παλιά αρχοντικά σπίτια του 20 ου αιώνα μ.Χ, που ανήκαν σε Έλληνες. Αφού περάσουμε από την αρχαία πόλη Θεμίσκυρα ή Τσαρσαμπά, πατρίδα των Αμαζόνων κατά τη μυθολογία, φτάνουμε στην Οινόη (Uniye ), στάση για καφέ και ξεκούραση. Διασχίζουμε τις ακτές του Ευξείνου Πόντου , περνάμε από Φάτσα και φτάνουμε στα Κοτύωρα ( Ordu), όπου θα δούμε στην είσοδο της πόλης το μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής .Στη συνέχεια περνάμε από την φημισμένη πόλη για την παραγωγή κερασιών Κερασούντα. Στάση για καφέ. Ξενάγηση της πόλης και επίσκεψη στην εκκλησία του Αγ.Νικολάου. Ακολούθως μέσω Τρίπολης όπου θα δούμε το κάστρο με τα ερείπια της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής και μέσω Πλατάνων φτάνουμε στην Τραπεζούντα. Άφιξη στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

Ημερα 4η

ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ – ΠΑΝ.ΣΟΥΜΕΛΑ – ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

Μετά το πρωινό αναχώρηση για το όρος του Μελά. Ακολουθούμε τον δρόμο που περπάτησαν οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος για να βρουν το σπήλαιο που είχαν οραματιστεί για να τοποθετήσουν την εικόνα της Παναγίας. Μετά από μια όμορφη διαδρομή στο καταπράσινο δάσος και περνώντας από τη Ματσούκα , φτάνουμε στο όρος του Μελα (ΣΟΥΜΕΛΑ) όπου το σπήλαιο το οποίο εξελίχθηκε σε σημαντικό μοναστήρι .Λόγω της συντήρησης , φτάνουμε μέχρι το παρεκκλήσι Αγίας Βαρβάρας και από μια απόσταση βλέπουμε από έξω το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Την συνέχεια του σημερινού προγράμματος τη αφιερώνουμε στην απόλαυση της φυσικής ομορφιάς του Πόντου. Στη διαδρομή περνώντας από Σούρμενα και Οφη, σκαρφαλώνουμε σε υψόμετρο 1100 μέτρων για να φτάσουμε στη λίμνη Σεραχο .θα έχουμε χρόνο για περίπατο και φυσικά να δοκιμάσουμε τη νόστιμη πέστροφα στο βούτυρο .Επιστροφή στη Τραπεζούντα. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

Ημερα 5η

ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

Πρωινό και ξεκινάμε την περιήγησή μας από το μουσείο της Αγίας Σοφίας με την εκπληκτική αρχιτεκτονική και τις αγιογραφίες της, το Φροντιστήριο Τραπεζούντος, το μεγαλύτερο σχολείο της Ανατολής, την έπαυλη του τραπεζίτη Καπαγιαννίδη, σήμερα Ατατούρκ Κιοσκ όπου βρίσκεται στο λόφο Σοούκ Σού ( Κρυονέρι ). Στη συνέχεια θα δούμε την Παναγία Χρυσοκέφαλου, που αποτέλεσε το μητροπολιτικό ναό της Τραπεζούντας, θα δούμε τον Ναό του Αγ.Ευγενίου, πολιούχου της Τραπεζούντας. Θα έχουμε τη δυνατότητα να ανηφορήσουμε προς το Μίθριον ΄Ορος, τον λόφο Μπόζτεπε απ’ όπου θα απολαύσουμε πανοραμική θέα της πόλης, αλλά και την Μονή Θεοσκεπάστου, που βρίσκεται στους πρόποδές του. Στη συνέχεια θα δούμε το σπίτι της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, τα κτήρια των τραπεζών Καπαγιαννίδη και Φωστηρόπουλου, που σήμερα φιλοξενούν αντίστοιχα την αίθουσα της Τράπεζας Εργασίας και το ταχυδρομείο δεμάτων της Τουρκίας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

Ημερα 6η

ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ – ΠΛΑΤΑΝΑ – ΣΑΜΣΟΥΝΤΑ ΑΜΑΣΕΙΑ

Πρωινό και παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής. Περνώντας από τα Πλάτανα (αρχ. Ερμώνασσα), στην παραλία της θα δούμε το μνημείο του Πόντιου λυράρη. Φτάνουμε στη Αμάσεια. Άφιξη στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

Ημερα 7η

ΑΜΑΣΕΙΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Πρωινό και ξεκινάμε για ξενάγηση στην Αμάσεια, την γενέτειρα του «πατέρα της ιστορικής γεωγραφίας», Στράβωνα και την πρωτεύουσα του Μιθριδατικού Βασιλείου του Πόντου. Κατά την περιήγησή μας στην πόλη, θα δούμε το μνημείο του Κεμάλ, που είναι ο τόπος όπου απαγχονίστηκαν οι 174 κορυφαίες προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού, τους οποίους καταδίκασαν με συνοπτικές διαδικασίες στα «Δικαστήρια Ανεξαρτησίας της Αμάσειας». Ακριβώς απέναντι στη βόρεια όχθη του Ίρη ποταμού, υψώνονται οι βασιλικοί λαξευμένοι τάφοι των Μιθριδατών, το ιστορικό κάστρο και τα τείχη της πόλης. Σε αυτό το βόρειο τμήμα της πόλης ήταν η συνοικία των Ελλήνων και των Αρμενίων της Αμάσειας. Στη συνέχεια αναχώρηση για Κωνσταντινούπολη. Άφιξη αργά το βράδυ στην πόλη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

 

Ημερα 8η

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πρωινό και αναχώρηση για να μεταβούμε στο ιστορικό Φανάρι για να επισκεφθούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Ι.Ναό του Αγ. Γεωργίου που χρονολογείται από το 1720. Στη συνέχεια θα βρεθούμε στο εμπορικό κέντρο ISTANBUL FORUM, για να περιηγηθούμε στο μεγαλύτερο Ενυδρείο της Ευρώπης. Κατόπιν αναχώρηση για Θεσσαλονίκη. Στάση έξω από τη Ραιδεστό για μεσημεριανό φαγητό. Διέλευση Κήπων και με τις απαραίτητες στάσεις καθ΄οδόν, άφιξη αργά το βράδυ στην πόλη μας.

Η τιμή περιλαμβάνει :

 1. Μεταφορές – μετακινήσεις με πολυτελές λεωφορείο
 2. 2 διαν/σεις στην Κωνσταντινούπολη σε ξενοδοχείο 4* περιοχή Ταξίμ
 3. 1 διαν/ση στην Σαμσούντα σε ξενοδοχείο 4*
 4. 3 διαν/σεις στην Τραπεζούντα σε ξενοδοχείο 4*
 5. 1 διαν/ση στην Αμάσεια σε ξενοδοχείο 4*
 6. 7 πρωινά γεύματα στο ξενοδοχείο
 7. 5 δείπνα στα ξενοδοχεία, εκτός της Κωνσταντινούπολης
 8. Ξεναγήσεις από ελληνόφωνο ξεναγό
 9. Συνοδός – Αρχηγός του γραφείου μ
 10. Ξεναγήσεις – περιηγήσεις που αναφέρονται στο πρόγραμμα
 11. Πλήρης Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης και Ιατροφαρμακευτικής κάλυψης
 12. Φ.Π.Α

Η τιμή δεν περιλαμβάνει :

 1. Εισόδους μουσείων – αρχαιολογικών χώρων – εκκλησιών
 2. Διασκεδάσεις, επιπλέον γεύματα, ποτά, εκδηλώσεις και γενικά ότι αναγράφεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό
 3. Φιλοδωρήματα (οδηγού, ξεναγού, αρχηγού, αχθοφόροι ξενοδοχείων)